Trieste Encounters in Cognitive Sciences: timing and temporal cognition

Europe/Rome
meeting room 7th floor (SiSSA Main Campus)

meeting room 7th floor

SiSSA Main Campus

Domenica Bueti (International School for Advanced Studies (SISSA), Trieste), Mathew Diamond (School for Advanced Studies (SISSA), Trieste)
Description

The Trieste Encounters on Cognitive Science (TEX) are a yearly summer initiative by SISSA aiming at bringing together scientists from all over the world at all levels of their careers to enjoy science, but also sunshine, food & wine.

This year’s edition focuses on time in the brain. By looking at time as percept but also as mechanism for perception, TEX 2017 will offer a broad and multifaceted view on the neuroscience of time. To this purpose we gather scientists who are studying time in the brain from different perspectives (e.g. how time shapes our perception, how information is processed over time, how time is perceived or misperceived) and using distinct methodological approaches (from animal electrophysiology to human neuroimaging, from computational modelling to psychophysics).

TEX 2017 is a summer school for PhD students and Post-Docs. The idea is to have classes on fundamentals provided by eight invited speakers who will give talks on the established concepts and body of evidence in their own field but to also have room for students and post-docs talks.

You can apply by clicking on Registration on the left; and you can contribute an abstract by clicking on Call for Abstracts, again on the left.  

TEX2017 will take place between Monday June 12 and Friday June 16, 2017. It will be held at SISSA main campus, via Bonomea 265, Trieste. Information on how to reach us can be found here. TEX2017 will feature Marco Cicchini (Pisa), Ayelet Landau (Jerusalem), Stefano Panzeri (Trento), Warrick Roseboom (Sussex), Marshall Shuler (Baltimore), Virginie van Wassenhove (Paris), Hedderik van Rijn (Groningen).

We look forward to meeting you in Trieste next summer!

Domenica Bueti, Mathew Diamond and the TEX2017 team

support
    • 09:30 10:30
      Welcome and Introduction 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speakers: Domenica Bueti, Mathew Diamond
    • 10:30 11:00
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 11:00 12:30
      Neural oscillations: time metrics for information processing in the brain 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Virginie van Wassenhove
    • 12:30 13:30
      lunch 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 13:30 15:00
      The neural genesis of reward timing 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Marshall G. Hussain Shuler
    • 15:00 15:30
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 15:30 17:30
      The time scales of neural population coding in sensation and perceptual decisions 2h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Stefano Panzeri
    • 09:30 11:00
      The conscious time arrow in our mind 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Virginie van Wassenhove
    • 11:00 11:30
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 11:30 13:00
      A general theory of intertemporal decision making and the perception of time 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Marshall G. Hussain Shuler
    • 13:00 14:00
      lunch 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 14:00 15:30
      Adaptive processes in time and timing 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Warrick Roseboom
    • 15:30 16:00
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 16:00 17:30
      Students presentation 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 20:00 21:30
      Social dinner 1h 30m Restaurant 'Le Terrazze' (Str. Costiera, 22 - Trieste)

      Restaurant 'Le Terrazze'

      Str. Costiera, 22 - Trieste

    • 09:30 11:00
      Time perception without clocks 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Warrick Roseboom
    • 11:00 11:30
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 11:30 13:00
      Temporal cognition and neural oscillation 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Ayelet Landau
    • 13:00 14:00
      lunch 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 14:00 15:30
      Temporal channels as revealed by human psychophysics 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Marco Cicchini
    • 15:30 16:00
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 16:00 17:30
      Students presentation 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 09:30 11:00
      Temporal cognition and neural oscillation 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Ayelet Landau
    • 11:00 11:30
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 11:30 13:00
      Temporal channels as revealed by human psychophysics 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Marco Cicchini
    • 13:00 14:00
      lunch 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 14:00 15:30
      Neural signatures of time... Really? 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Hedderik van Rijn
    • 15:30 16:00
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 17:00 22:00
      Trip to Pirano 5h Pirano (Slovenia)

      Pirano

      Slovenia

    • 09:30 11:00
      Continuative Timing: A New Theory to Explain Timing in Everyday Life 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Hedderik van Rijn
    • 11:00 11:30
      coffee break 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 11:30 13:00
      Circuits and mechanisms for temporal categorization 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Juan Carlos Mendez
    • 13:00 14:00
      lunch 1h meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

    • 14:00 15:30
      Circuits and mechanisms for temporal categorization 1h 30m meeting room 7th floor

      meeting room 7th floor

      SiSSA Main Campus

      Speaker: Juan Carlos Mendez
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×